به گزارش خبرنگار مهر، رئیس سازمان میراث فرهنگی بارها موزه لوور فرانسه را به دلیل انجام ندادن به تعهداتی که در مقابل ایران داشته است تهدید به قطع روابط کرده بود تا اینکه نیمه های فروردین سال ۹۰، وی رسما اعلام کرد چون موزه لوور فرانسه به تعهدات فرهنگی خود با موزه ملی ایران عمل نکرده است ما نیز ارتباطمان را از هم اکنون با این موزه قطع می کنیم.
بقاییعنوان کرده که طبق توافق نامه ای که سالها قبل میان مسئولان موزه لوور فرانسه و ملی ایران به امضا رسیده بود، باید آثار تاریخی ایرانی موجود در این موزه برای نمایش به کشورمان منتقل میشد اما موزه لوور در این باره عهدشکنی کرده است.
به گفته وی؛ ایران تاکنون دو نمایشگاه از آثار تاریخی کشور را در موزه لوور فرانسه به نمایش گذاشته است همچنین در مقابل این حرکت، باید نمایشگاهی از آثار ایرانی موجود در لوور نیز در ایران برگزار می شد اما تاکنون اقدامی در این رابطه انجام ندادهاند بنابراین ما نیز در مقابل این حرکت، تمام ارتباطاتمان با این موزه را قطع میکنیم.
پس از اعلام تهدیدات رئیس سازمان میراث فرهنگی خبرنگار مهر، پیگیر پاسخ مسئولان موزه لوور فرانسه درباره این اظهارات شد تا آنجا که مسئولان روابط عمومی موزه لوور نسخه ای از متن پاسخ این موزه به اظهارات بقایی را در اختیار خبرگزاری مهر قرار دادند.
موزه لوور فرانسه در این پاسخ اعلام کرده است که این موزه هیچ تعهد مشخص و الزام آوری برای برگزاری نمایشگاهی در تهران ندارد. همچنین این موزه در سال ۲۰۰۴ تفاهم نامه ای با سازمان میراث فرهنگی ایران امضا کرد که در آن به گسترش همکاری در زمینه پژوهش و برگزاری نمایشگاه، توسط دو طرف ابراز تمایل شده بود. این تفاهم نامه تا ماه ژوئن سال ۲۰۱۱ اعتبار داشت و هنوز در مورد احتمال ادامه آن، مذاکره ای صورت نگرفته است.
آنان در این نامه پاسخ داده اند که هنگام امضای تفاهم نامه، پیشنهادهای مختلفی برای برگزاری نمایشگاه در تهران یا پاریس و سازماندهی برنامههای پژوهشی و آموزشی مطرح شد اما برگزاری نمایشگاه در پایتختهای دو کشور به امضای معاهدههای بعدی منوط بود و موزه لوور هیچ تعهدی برای برگزاری نمایشگاهی در تهران نداده است.
از سوی دیگر آبانماه سال گذشته رئیس سازمان میراث فرهنگی در دیدار با برنار پولتی؛ سفیر فرانسه در ایران گام اول فرانسه در توسعه روابط فرهنگی را برگزاری نمایشگاهی از آثار ایرانی موزه لوور در ایران عنوان کرده و خواستار تسریع در برگزاری این نمایشگاه و اجرای تعهدات گذشته موزه لوور شده بود.
همچنین خبرنگار مهر خواستار اطلاع از مذاکرات سفیر فرانسه با مسئولان موزه لوور در این ارتباط و رفع ابهامات این موضوع شد ولی برنار پولتی ضمن آگاهی یافتن از سوالات، از هر گونه مصاحبه در این ارتباط خودداری و اعلام کرد که نسبت به این موضوع اظهار نظری نمی کند.
در همین حال، محمدرضا کارگر که در زمان امضای تفاهمنامه میان این دو موزه مهم کشورهای ایران و فرانسه، مدیریت موزه ملی ایران را بر عهده داشت به خبرنگار مهر می گوید: در این تفاهمنامه آمده بود همانطور که ایران نمایشگاهی از آثار تاریخی را در موزه لوور نمایش می دهد، آنها نیز آثار ایرانی را در موزه ملی به نمایش بگذارند به همین منظور ایران تعهدات خودش را اجرا کرد اما موزه لوور نه.
وی ادامه می دهد: باید توجه داشت که برگزاری نمایشگاه در کشورهای دیگر امری دشوار است که نیاز به زمان طولانی دارد همچنین تفاهمنامه بستر را آماده می کند اما اجرایی شدن آن منوط به اقدامات مدیران مرتبط، انجام رایزنی های گسترده و تعیین قابلیتها، برآورد و تعیین بودجه، تعیین موضوع نمایشگاه، تنظیم سناریو، انتخاب اشیا براساس سناریو، بررسی کیفیت اشیای از نظر مرمتی، ایجاد شرایط امن از نظر حفاظت شیمیایی، نوشتن کاتالوگ، بسته بندی، بیمه، انجام امور حقوقی و... است.
کارگر می گوید: گاهی ممکن است که بعضی از اتفاقات سیاسی بر همکار های فرهنگی کشورها تاثیر مثبت و یا منفی داشته باشد اما مدیران فرهنگی تلاش می کنند تا تاثیرات سیاسی را از همکاری های فرهنگی به حداقل برسانند و معتقدند که جایی که سیاست راه را می بندد فرهنگ می تواند دربهای آشتی بین دو کشور را باز کند.
وی تصریح می کند: گاهی اوقات نیز متاسفانه برخی از مراکز فرهنگی تحت الشعاع برخوردهای سیاسی قرار می گیرند به عنوان مثال شاید همکاری نکردن موزه لوور فرانسه ناشی از همین مسئله باشد که در چنین صورتی باید تصمیم گیری موزه لوور نقد شود.
.....................
گزارش از فاطیما کریمی
نظر شما